Sandy changes Hunter’s Point library plans


| aaltman@queenscourier.com |

Exterior_roof_terrace

Fear of another Sandy is altering plans for the Queens Library’s upcoming Hunter’s Point destination.

The land supporting the 21,500-square-foot facility, to be located at Center Boulevard and 48th Avenue on the banks of the East River, will be graded an extra foot higher to avoid any possible flooding that could occur during another Sandy-type storm. While initial plans already placed the structure above the 100-year-flood line, library officials, architects and members of the Department of Design and Construction (DDC) agreed an extra measure of caution was necessary.

“The building hasn’t been built yet,” said Queens Library spokesperson Joanne King. “There’s no reason not to make it even higher.”

According to a spokesperson from the DDC, the library, which will sit 150 feet from the shoreline, will be built to withstand dangerous weather, as are other Queens Library facilities.

“Since the lowest floor of the library will be above the level of the floodwaters from Sandy, it is not likely that the building would be damaged by a similar storm,” said the spokesperson. “In addition, the building is designed to withstand winds considerably stronger than Sandy’s. Nevertheless, out of an abundance of caution, the project team decided to increase the elevation of the lowest floor by half a foot.”

According to King, none of the branches of the Queens Library existing in the hard hit areas of Arverne, the Rockaway Peninsula, Broad Channel and Seaside suffered structural damage. Aside from broken glass, minor flooding and damage to interior equipment and books, the buildings remained intact. The Broad Channel branch had been graded up, similarly to what will be done at the new Hunter’s Point location, which kept the building from experiencing as much damage as the other branches.

“Anything that could have been done had been done in the sense that any precaution that had been taken when they were built near the beach was taken,” said King. “There are no basements, they were built on one level. They were as safe as they could have been but it was a very extraordinary circumstance.”

Changed to the building’s plan will not affect the timeline, cost or the design at this stage of construction, said the DDC spokesperson.

The structure will feature a cyber-center, roof terrace and communal garden as well as separate reading spaces for adults, teens and children. According to King, the building will place an emphasis on environmental preservation, implementing ecologically-sound features to create an entirely carbon neutral structure.